Bine ai venit, vizitator! [ Inregistrare | AutentificareFeed RSS  | 

2014-2015 marcheaza inceputul noilor tendinte in imobiliare

| Noutati | 4 aprilie 2014

crestere

Probabil ca pe marginea subiectului “criza financiara” s-a discutat la nesfarsit in ultimii ani. Tocmai de aceea trebuie sa privim spre viitor si sa ne gandim cu optimism la ceea ce va urma. Companiile internationale de consultanta au afirmat ca, in perioada in care urmeaza, se vor inregistra cresteri. Acestea se vor traduce prin cresterea consumului, dar si a preturilor in cadrul tuturor segmentelor imobiliare. Mai mult decat atat, se fac unele speculatii vis-a-vis la perioada in care ar trebui sa se inregistreze urmatoarea criza economica. Conform specialistilor, pana in anul 2021 vom asista doar la perioade de cresteri, urmate de o perioada de declin.

Apusul unei crize financiare: 2014-2015 seteaza noi tendinte, in imobiliare. Intreaga Europa isi revine acum, in urma crizei economice, iar studiile de specialitate anticipeaza ca indicatorii economici principali, precum PIB, vanzari si consum, vor intra pe un trend pozitiv in urmatorii cinci ani. Viteza si amploarea cu care se va desfasura intregul proces va diferi de la tara la tara, iar Romania este una dintre cele mai bine pozitionate.

“Previziunile de crestere cele mai mari sunt estimate in Sudul Europei. Vanzarile de retail isi vor schimba trendul negativ si vor ajunge la o crestere medie de 1,3% pe an, din 2014 pana in 2018. Alaturi de Europa Centrala si de Est, Marea Britanie si tarile nordice vor conduce revenirea economica, in timp ce pentru Franta si Germania se preconizeaza o evolutie sub media europeana”, arata studiile companiei de consultanta DTZ Echinox.

Potrivit studiului, urmatorii doi ani ar trebui sa fie o perioada de crestere sustinuta, timp in care volumul investitiilor ar trebui sa ajunga la 150 miliarde euro in 2014 si 160 miliarde euro, in 2015. Piata centrelor comerciale va continua sa fie cea mai interesanta pentru dezvoltatori, care analizeaza un spectru larg de tari in care sa se dezvolte. O noua trasatura a lor va fi ca isi vor creste treptat apetitul pentru risc, cu scopul de a prinde oportunitati profitabile.

Romania abunda inca de proprietati “distressed”, ceea ce va tine preturile pe loc o perioada

Referitor strict la Romania, cele mai mari oportunitati se gasesc in acest moment pe piata terenurilor, segmentul office si cel al centrelor comerciale. Momentan, preturile de achizitie in aceste domenii raman la un nivel scazut, din cauza inflatiei de proprietari presati sa vanda.

“Ofertele bune vor ramane pe piata atata vreme cat vor exista banci si proprietari cu presiunea de a vinde. In acest rastimp, oferta va ramane considerabil mai mare, comparativ cu cererea, deci preturile vor ramane pe un trend descendent si in 2014, chiar daca si bancile au adoptat politici mai agresive de pret” arata Sinziana Oprea, Senior Associate Colliers International Romania.

Segmentele de lux reprezinta o garantie in fata declinului economic

Exista insa si segmente in care criza nu s-a simtit aproape deloc. Acest lucru este valabil pentru investitorii care au ales sa plateasca sume mari pentru a obtine proprietati de top.

“In medie, terenurile s-au ieftinit cu 10-25% anul trecut, comparativ cu 2012. Au existat insa si exceptii, zone in care preturile au ramas constante. Este vorba despre zonele centrale sau exclusiviste, unde oferta este limitata iar proprietarii nu sunt presati sa vanda, de regula”, arata un raport de piata al Colliers International Romania.

Citeste mai multe detalii pe: Imopedia

Lasa un raspuns

Prieteni de pe Facebook